Konst på Åspegeln

Publicerad

Konstverk på Åspegeln

Konst av hög kvalitet ska finnas i alla människors vardag. På demensboendet Åspegeln finns nu konstnären Katarina Löfströms verk "Den hemliga trädgården", med starka färger och organiska motiv. Alla avdelningar har fått bilder anpassade efter deras färger. Är du nyfiken på hur det ser ut? Titta på filmen som visar en del av konsten på Åspegeln. Länk till filmen hittar du i slutet av artikeln.

Sveriges regering presenterade våren 2018 en samlad politik som fick namnet Gestaltad livsmiljö. Arkitektur, konst, form och design ska få en större betydelse när vi bygger och omvandlar våra samhällen. Konst i de gemensamma utrymmena betraktas som en demokratifråga. Konst av högsta kvalitet bör vara en del av varje persons vardag.

Åspegeln är ett boende för personer med demensdiagnos. Det ligger nära Arbogaån och har totalt 80 lägenheter fördelat på åtta avdelningar och två våningsplan. På varje avdelning finns gemensamma utrymmen för måltider, social samvaro och olika aktiviteter.

I samband med nybyggnationen av Åspegeln beslutade Kommunfullmäktige att avsätta 1 miljon kronor för konstnärlig gestaltning av boendet. Konstuppdraget utlystes, och 137 ansökningar kom in. Bland urvalskriterierna ingick konstnärlig originalitet, konstnärligt uttryck/intention i förhållande till projektets syfte, teknisk materialkunskap i relation till projektet, budget, genomförbarhet och underhåll.

Efter två urvalsomgångar stod konstnären Katarina Löfström och hennes förslag ” Den hemliga trädgården” som vinnare. Katarina Löfström, som intervjuas i filmen, är en väl respekterad och ofta anlitad konstnär. Hennes verk varierar ofta i teknik, form och färgsättningar. Bilderna har anpassats efter de olika avdelningarnas färger, och förekommer i olika format med ett gemensamt uttryck i hela boendet.

Namnet "Den hemliga trädgården" är hämtat från den berömda barnboken "Den hemlighetsfulla trädgården" av Frances Hodgson Burnett.

Här kan du se filmen om "Den hemliga trädgården".