Investeringsbeslut på 444 miljoner – nu fortsätter arbetet med en ny grundskola

Publicerad

Grafisk skiss över förslag på ny grundskola.

Bilden visar endast en preliminär skiss över över den nya grundskolan. Byggnadens utformning och utseende kommer att bestämmas i nästa fas.

Kommunstyrelsen har beslutat att Kommunfastigheter i Arboga AB får i uppdrag att gå in i nästa fas och teckna ett avtal med entreprenör för att uppföra en ny grundskola på Ärlan 12, vid nuvarande Gäddgårdsskolan. Investeringen får uppgå till totalt 444 miljoner kronor. Kommunfullmäktige beslutar i ärendet den 20 april.

I satsningen på den nya grundskolan ingår hemklassrum för samtliga årskurser, grundsärskola, en fullstor idrottshall samt konstnärlig utsmyckning i lokaler och utemiljö. I utgifterna ingår även arvode för byggentreprenör, skyddsrum, reservkraft, marksanering och rivning av befintliga byggnader.

– Det är en god nyhet för hela kommunen att projektet nu fortskrider till nästa fas. Omvärldsläget och tillägg av funktioner har gjort att utgifterna har ökat, men detta är en viktig byggnation för våra barn och deras möjligheter till kvalitativ utbildning. Därför går vi vidare med investeringen som är den största satsningen av Arboga kommun i modern tid, säger kommunstyrelsens ordförande Jonna Lindman (M)

Anpassad efter nuvarande och framtida behov

Arbetet med projekteringen genomförs av kommunalägda bolaget KFIA, kommunfastigheter i Arboga. Barn- och utbildningsförvaltningens pedagoger och skolledare är med och påverkar utformningen av den nya grundskolan, genom dialogmöten och workshops.

– Det här är viktig investering för Arbogas elever. Vi ser fram emot att fortsätta arbetet och tillsammans med våra kommunala bolag utforma en helt ny grundskola, anpassad utifrån nuvarande och framtida behov, säger Arboga kommuns skolchef Ulrika Hansson.

Anläggningsarbete och förberedelser inför byggnation av den nya grundskolan inleddes under våren 2023. Grundskolan planeras att vara klar för inflyttning under första halvåret 2026 och skolundervisningen beräknas att starta under höstterminen samma år.

Nyheten uppdaterades 17 april 2024.