Fjärrlån

Ibland kan du behöva böcker eller artiklar som inte finns på biblioteket. Då kan vi låna in dem från andra bibliotek. Denna tjänst kallas för fjärrlån.

Lämna ditt önskemål om fjärrlån på e-post, telefon eller genom att besöka oss på biblioteket. Kom ihåg att alltid först titta om boken finns i vår bibliotekskatalog, Bibliotekivastmanland.se. Söker du en artikel och studerar på högskola eller universitet har du tillgång till det bibliotekets databaser. Titta först om du hittar artikeln där.


Distansstuderande
Är du distansstuderande rekommenderar vi att du i första hand vänder dig till ditt universitets- eller högskolebibliotek. De har oftast mycket bra service för distansstuderande, och kan ordna så att du får böckerna hemskickade.


Hur lång tid tar det?
När vi beställer en bok från ett annat bibliotek tar det cirka 4-7 dagar för boken komma. Är det kö på boken kan det ta längre tid. Säg gärna till om när du senast måste ha boken och om det är okej att stå i kö. Kurslitteratur blir det ofta väntetid på. Fjärrlåneansökningar på nyare böcker tittar vi i första hand på om vi istället bör köpa in.


När boken kommer till biblioteket får du meddelande om det, antingen som sms, e-post eller brev. I meddelandet står det datum när du senast måste hämta boken. Har du inte hämtat den innan det datumet skickar vi tillbaka den.


Hur lång är lånetiden?
Lånetiden för ett fjärrlån varierar. Det är det utlånande biblioteket som bestämmer lånetiden och de kan kräva tillbaka en bok i förtid. Kontakta oss om du behöver låna om ett fjärrlån.


Omlån
Kontakta oss i god tid om du vill låna om ett fjärrlån, gärna fyra dagar innan lånet ska lämnas tillbaka. Det är det utlånande biblioteket som bestämmer om du får låna om boken. Vi kan alltså inte garantera att ett fjärrlån går att låna om.


Vi fjärrlånar inte

  • Litteratur som finns i vår katalog
  • Litteratur som finns som e-bok vid ditt universitet/högskola
  • Nyare svensk skönlitteratur
  • Litteratur som vi avstått att köpa av kvalitetsskäl


Kostnad

Det kostar 10 kronor att beställa ett fjärrlån från ett bibliotek utom länet. Lånetiden bestäms av det bibliotek som äger boken. För fjärrlån av artikel tillkommer utskriftskostnad, 3 kr per sida. Du får sedan behålla artikeln.

Länk till bibliotekets webbkatalog, Bibliotekivastmanland.se.

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: