Vill du hjälpa till?

Som privatperson kan du hjälpa till på flera sätt i mottagandet av flyktingar och nyanlända som kommer till Sverige och till Arboga. Här är några exempel.

Bli familjekompis

Familjekompis är ett projekt som drivs av studieförbundet Bilda och Örtagårdskyrkan i Arboga. Familjekompis ger nya svenska familjer och etablerade svenska familjer chansen att lära känna varandra. Allt görs på ett enkelt sätt som passar er och på lika villkor. Läs mer på www.bilda.nu/familjekompis Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.  


Kontaktperson på Bilda i Arboga:

Mattias Gustavsson

telefon: 070-276 0224

Mejl: familjekompisarboga@bilda.nu

Medspråkare och språktränare

På Språkcaféet i Örtagårdskyrkan kan du vara medspråkare till asylsökande och nyanlända. På språkcaféet kan du som besökare fika, prata svenska, spela språkspel och sjunga allsång tillsammans. Arrangör är Arbogabygdens församling och Örtagårdskyrkan. Kontakta diakon Lena Lindgren på telefon 0589-884 18 eller Britt Lundberg på telefon tfn 070–3018 548 om du vill veta mer.


Örtagårdskyrkan anordnar även språkträning. Då kan du hjälpa den som nyligen har kommit till Sverige med att träna svenska med hjälp av läroböcker och datorer. Kontakta Janne Hänninen på telefon 073-945 9503 eller Britt Lundberg på telefon 070-3018 548 om du vill hjälpa till.

Familjehem eller särskilt förordnad vårdnadshavare

Ensamkommande barn som kommer till Sverige saknar stöd från vuxna och behöver få möjligheten att bygga upp ett nytt nätverk. Ett familjehem blir barnets nya hem.

Anmäl ditt intresse om att bli familjehem eller särskilt förordnad vårdnadshavare.

God man

Som god man hjälper du ett ensamkommande flyktingbarn i frågor som till exempel skolgång, hälso- och sjukvård och kontakter med Migrationsverket och andra myndigheter.

Anmäl ditt intresse om att bli god man.

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: