Foto på Jessica Öberg, Saab

Saab AB - Jessica Öberg

Med Arboga och världen som arbetsplats

Arboga. En liten stad med stora kontraster. Här lever småföretagen sida vid sida med stora teknikbolag. Saab AB exempelvis, driver delar av sin verksamhet härifrån Arboga. Jessica Öberg, Head of Business Area Industrial Products and Services, har förutom Saab-kontoret på Kungsörsvägen i Arboga, världen som arbetsplats.

- Det är häftigt att jag kan ha ett så utmanade och intressant jobb och fortfarande bo i Arboga, säger hon. - Det är fantastiskt att det funkar. Närheten till Stockholm och Arlanda gör det möjligt.

Jessica växte upp i Västra Mälardalen och beskriver sig själv som en småstadstjej. Efter högskolestudierna jobbade hon som konsult inom programmering innan vägen så småningom ledde henne till Saab. Men att hon skulle bli chef och en del av Saabs koncernledning var ingen självklar del av hennes målbild.


- Jag blev uppmuntrad att söka min första chefstjänst annars hade jag nog aldrig skickat in min ansökan och mitt första chefskap var ett vikariat för en kollega som var föräldraledig. Men jag gillade chefs- och ledarskapet. Att se människor växa med sin uppgift är fantastiskt roligt! Jag har idag medarbetare på många olika håll i världen, men jag återkommer till att vi människor är ganska lika, vi har alla våra drivkrafter, behov och viljan att utveckla både våra affärer och oss själva som individer. Jag ser fler likheter än olikheter.

För ett företag som Saab är välutvecklade logistikmöjligheter en förutsättning, och Arbogas läge är en styrka, menar Jessica. Det handlar både om verksamhetens affärer men också om arbetskraft.


- Det är och ska vara enkelt både pendla hit för att arbeta men också för att ta sig till kunder och samarbetspartners både i Sverige och internationellt.

Att ha rätt kompetens är en förutsättning för att bedriva Saabs verksamhet.


- Det är vi medarbetare inom Saab som gör företaget och därför är vår kompetensförsörjning oerhört viktig både på kort och lång sikt”, säger Jessica.

- Vi behöver kompetens, så därför måste vi också vara med och bidra till att även barn och ungdomar hittar till teknikens fantastiska värld”, fortsätter Jessica.

Samarbete med förskolor och skolor


- Vi samarbetar med Arbogas förskolor och skolor. Vi vill visa upp det vi gör och berätta om varför vi tycker det är så roligt med teknik. Vi anordnar aktiviteter som teknik för knattar, drakflygardagar och har mattevolontärer. På Vasagymnasiet finns också Saab Tekniska Gymnasium, ett program som erbjuder en fin tekniskt utbildning som inkluderar både utlandspraktik och sommarjobb under studietiden. Jag är jättestolt över de satsningar vi gör för barn och unga. Det är otroligt roligt.


Hemma i Arboga finner Jessica också utrymme för återhämtning och reflektion. Hon tycker om närheten till naturen och här finns tillgång till idrottsaktiviteter för hela familjen.


-Jag är stolt över det engagemang som finns här i Arboga, säger hon. -Jag tycker att kommunen har en vilja att stötta våra företag. Det är också viktigt att vi som bor här fortsätter att bidra till en levande småstad, med allt från föreningsliv till att handla lokalt. Det personliga engagemanget är viktigt och jag är stolt över att det finns många människor här i Arboga som är villiga att göra det där lilla extra för vår stad.

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: