Foto på Stefan Larsson, Optoga

Optoga - Stefan Larsson

Världsleverantör av LED-teknologi

- Optogas framgång bidrar till våra kunders framgång. Vi levererar när vi har fokus på de fördelar våra produkter kan ge våra kunder. Det är vårt allra viktigaste perspektiv.

Så förklarar Stefan Larsson hur Arbogaföretaget Optoga har kommit att bli världsledande inom LED-utveckling.

Stefan Larsson var med och grundade Optoga 2004 och i det vackra gamla stationshuset i Arboga finns idag hjärtat av den verksamhet som nu levererar LED-lösningar både lokalt och världen över.


- Våra lösningar finns sannolikt i en stor del av hushållen här i Arboga och i USA finns våra moduler i hälften av all operationsbelysning, säger Stefan och beskriver den internationella marknaden som en del av sin egen drivkraft.

- Jag älskar dynamiken i att befinna mig i olika kulturer. Vi har personal i Frankrike och kontor i Kina där vi även sysselsätter cirka 60 personer för vår produktion. Det ger ett utbyte som är stimulerande, ett konstant lärande. Att göra affärer i Tyskland, exempelvis, är helt annorlunda mot i USA eller i Kina. Det är bara att lära sig.

Optoga presenterar lösningar för medicinsk belysning och lysdioder för växelspänning på en internationell marknad. Men Stefan tar också med sig världen hem till Arboga.


- Jag brukar ta med utländska leverantörer och kunder på guidade turer här i stan och de tycker Arboga är fantastiskt vackert. Ibland tror jag vi blir lite hemmablinda här, för visst finns här en riktigt spännande kultur och historia. Den är en viktig budbärare.

Att driva ett världsföretag i en så pass liten stad som Arboga har fördelar och utmaningar menar Stefan:


- Här är vackert och ofta har man en relation till människor man träffar ute på stan vilket känns bra. Dessutom har vi ett närmre samarbete med kommunen jämfört med andra kommuner jag bott i. Men en utmaning är att hitta nischad kompetens.


- Här, eller kanske i mindre städer generellt, råder det brist på personer med högteknisk utbildning inom optik. Även om vi också har medarbetare som pendlar hit för att jobba med oss.


För även om Stefan både är VD och ägare, använder han oftast ordet ”vi” för att beskriva sin verksamhet.


- Jag ser det som att vi driver Optoga tillsammans, vi som jobbar här. Det är så vi kommer framåt. Jag är stolt över mitt företag varenda dag men nöjd kommer jag aldrig att bli. Det jag gör ska jag vara bäst på. Alla vi som jobbar på Optoga ska vara bäst på det vi gör. I framtiden vill vi också ha kontor i Tyskland och USA, det är framför allt där vi ska fortsätta vara världsledande.

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: