Inflyttad - Alva Lehnberg

18-åriga brottartjejen Alva Lehnberg från Nyköping har silvermedalj i junior-SM både 2018 och 2019. Men det räcker inte. Nästa år siktar hon på guld och efter det en seniorkarriär med deltagande i både VM och OS. Sedan två år gör hon satsningen i Arboga med hjälp av Brottargymnasiet och anrika Arboga AK.

- Jag tycker om Arboga, litet och mysigt. Men det mesta som man behöver finns ändå. Jag kan absolut tänka mig att bo kvar här om jag fortsätter plugga i Örebro eller Västerås till exempel, säger hon.

Brottning är hennes passion, men det är inte lätt att som tjej satsa på brottning. Det finns helt enkelt inte så många tjejer som brottas. När det var dags att söka till gymnasiet var ett av Sverige brottningsgymnasium självklart för henne. Hon kom till Arboga och följde en elev på gymnasieprao och fastnade. Mottagandet av gymnasiet var viktigt. Men en viktig faktor var naturligtvis skolans samarbete med Arboga Atletklubb.


- Det är en klubb med bra träningar och man känner sig alltid välkommen där, säger hon.


I Arboga blir det mycket brottning. Hon läser på gymnasiets naturvetenskapliga program men också på brottargymnasiet. Det innebär tre schemalagda träningar i veckan, men också många kvällspass med Arboga AK.


- Det blir minst fyra pass med klubben och så tränar jag ofta själv extra, säger Alva Lehnberg.

Hon berättar att det är skönt att ha kommit till en bra brottarklubb. Hemma i Nyköping kände hon inte att hon kunde utvecklas som brottare längre.


- Nej jag har inget emot att träna med killar, men det funkar inte när viktskillnaden blir för stor, det blir ingen bra sparring.


Nyköping är ganska mycket större än Arboga med 56 000 invånare. Staden ligger vid havet, har en å ringlande och rik historik. Där hemma har hon mamma och pappa och en lillebror. Men ingen i familjen mer än Alva brottas. Hon kom i kontakt med brottningen som nioåring och fastnade direkt.

Sedan hon började gymnasiet i Arboga försöker hon ta sig hem så ofta hon kan. Hon trivs ändå bra i Arboga med dess äldre stadskärna och charmiga bebyggelse.

Men viktigast är förstås brottningen. Det var brottningen som lockade henne till Arboga och efter alla andraplatser i ungdoms- och juniormästerskapen de senaste åren är det dags att ta ett steg till tycker hon.

- Jag är trött på silver. Nästa år ska jag vinna!


Hon hoppas att en fortsatt satsning kan ske i Arboga. Hon trivs jättebra i både stan och Arboga AK där hon känner att hon har utvecklats vidare. Efter studenten tänker hon plugga vidare till civilingenjör, kanske marin teknik. Om det fungerar med pendlingsavstånd kan hon tänka sig att bo kvar i Arboga.


- Absolut, jag trivs jättebra här. Jag skulle dessutom kunna fortsätta brottas i Arboga AK och det är lättare att hitta boende än i de närliggande studentstäderna.

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: