Bild på Anne Sonnerfelt, Högskolecentrum

Högskolecentrum - Anne Sonnerfelt

Framtidens teknikkompetens börjar på Högskolecentrum

Anne Sonnerfelt är verksamhetschef för Högskolecentrum i Arboga. Här utbildas bland annat framtidens elkraftsingenjörer.
Yrkeshögskoleutbildningen på två år ger vägar in på arbetsmarknaden redan under utbildningstiden:

- Det är riktigt bra statistik för eleverna på Yrkes-högskolan. Man brukar säga att 9 av 10 får jobb direkt och så är det faktiskt”, säger Anne. ”Många av våra elever har fått flera jobberbjudanden redan innan de har avslutat sin utbildning.

Eleverna på teknikutbildningarna kommer till Arboga från hela Sverige.


- Vissa skaffar lägenhet här, många av dem i Vasastan som nästan har blivit lite av en studentstad där många säger att de trivs väldigt bra. De brukar säga att det fungerar mycket bra att plugga här i Arboga. Det är smidigt för dem, resecentrum ligger nära skolan och det finns kultur och idrott att ta del av.


Och Anne håller med dem. 

- Själv tycker jag om Arbogas fina stadskärna och att vi har nära till sjöar att bada i. Jag gillar att simma och tycker om vårt fina badhus. Över huvud taget har vi bra möjligheter för unga, med en riktigt bra kulturskola och rikt föreningsliv.

Samarbete är viktigt för teknikutbildningarna enligt Anne.


´- Vi har ett utvecklat nätverk i Västra Mälardalen, vi hjälper varandra här. Det är en viktig framgångsfaktor för hela regionen. Till exempel samarbetar vi med Saab Tekniska Gymnasium, Industriföreningen och Ullvigymnasiet. Vi är också certifierade i Teknikcollege som ger en bra kvalitetsstämpel för våra teknikutbildningar.


Det märks att Anne är stolt över sin arbetsplats och sina medarbetare. -Vi har en bra organisation med behöriga lärare. Dessutom har vi byggt upp viktiga relationer med näringslivet, i vår ledningsgrupp finns representanter från företag runt om i Mälardalen. Det är viktigt att vi har praktikplatser som fungerar väl och vi gör gedigna uppföljningar. Det ska vara värdefullt för både företag och elev.

Anne har gedigen erfarenhet från skolvärlden där hon har arbetat med de flesta årskurser. Under tiden läste hon in en Masterexamen i pedagogik. Därefter har hon undervisat blivande lärare på Örebro Universitet. Efter rektorsprogrammet började hon som verksamhetschef för Högskolecentrum i Arboga.


- Jag vill hela tiden utvecklas, säger hon.

- Jag ville att den här skolan skulle bli något mer, något riktigt, riktigt bra. Jag ser alltid möjligheter, aldrig hinder. Målet är att ta vara på människors kompetens. Vi kan bidra med det här.

Kanske är det just det där med att ta vara på människors kompetens som gör att elever trivs och utvecklas hos Anne och hennes personalgrupp.


- Vi har byggt upp en struktur för att våra elever ska lyckas och de får löpande stöd av våra engagerade lärare, säger Anne. Hon berättar om elever som på olika sätt tagit sig igenom utmaningar som en avancerad teknisk utbildning kan innebära. Vuxna elever har kanske dessutom hunnit blivit lite ringrostiga i sina tidigare kunskaper och teamet på Högskolecentrum gör allt för att stötta.


- Det här är den lilla skolan med det stora hjärtat, var det en elev som sa”, berättar Anne. ”Då tycker jag att vi har lyckats.

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: