Måltider i skolan

I alla skolrestauranger erbjuds alltid två olika rätter (ibland fler) varav minst ett alternativ är vegetariskt.

 

Rätterna i skolan serveras i form av buffé så att alla elever kan välja på allt som serveras och kombinera efter eget tycke och smak. I skolrestaurangen finns en salladsbuffé med minst 6 sorters grönsaker och dressing. Hårt bröd, margarin, vatten och mjölk serveras varje dag.

Bra skolmat ger en bra skoldag

Måltiderna i skolan har stor betydelse för elevernas hälsa, sociala gemenskap, trivsel och inte minst lärande. En bra skollunch som hamnar i magen ger mätta elever med goda förutsättningar att orka fokusera på skolarbetet. Mätta och nöjda elever bidrar också till en gladare och lugnare stämning på och mellan lektionerna. Sett ur ett längre perspektiv kan bra skolmåltider bidra till att grundlägga hälsosamma och miljövänliga matvanor och ett positivt förhållningssätt till mat.

Livsmedelsverkets tallriksmodell

Maten är näringsrik, god och omväxlande

När det gäller mat är det lätt att stirra sig blind på enskilda näringsämnen och livsmedel, men eftersom allt hänger ihop är det viktigt att ha en helhetssyn. För att få i sig alla näringsämnen kroppen behöver är det bra att äta varierat. Tallriksmodellen är ett bra hjälpmedel.

Behov av specialkost? Här kan du läsa om hur du ansöker om specialkost i skolan.

Råvaror och livsmedel är av hög kvalitet

Vi ställer tydliga krav på livsmedel i upphandlingar, att inköpen av ekologiska produkter ska öka samt att vi planerar våra menyer och väljer produkter efter säsong. Även om vi vid upphandling inte kan ställa krav på närodlade råvaror, gör vi i  varje kök ett aktivt val att i första hand välja svenska råvaror. Det är riktlinjerna som avgör vilka livsmedel som ska serveras, men eleven som bestämmer hur mycket hon eller han vill äta av den mat som dukats fram.


Här kan du läsa riktlinjerna i sin helhet Pdf, 508.3 kB.Här kan du läsa mer om hur vi arbetar för hållbara måltider.

Måltidsmiljön är lugn, trivsam och integrerad

En måltid är mer än maten på tallriken. Måltiden omfattar exempelvis även rummet, sällskapet och stämningen. Vi strävar efter att skapa en restaurangliknande miljö i skolorna där våra gäster, vuxna/barn/elever, äter trevligt presenterad mat tillsammans i en god social gemenskap. Med integrerad menas att måltiden är en del av och kan tas tillvara som en resurs i verksamheten, exempelvis i det pedagogiska arbetet. Chansen för att eleverna ska tycka om maten ökar om man har trevligt tillsammans i en lugn miljö och kan prova med nyfikenhet och utan tvång.


Här kan du läsa mer om hur vi arbetar med måltidsmodellen.

Elever har inflytande över måltiderna

På varje skolenhet finns matråd där elever ingår för att skapa inflytande över måltiderna och måltidsmiljön.

Hälsofrämjande skolcaféer

Det innebär att skolan föregår med gott exempel och i hela sin verksamhet främjar en sund livsstil.


På Livsmedelsverkets webbplats finns mer information om bra måltider i skolan.

Tillagningskök och mottagningskök i skolorna

Brattbergsskolan, Gäddgårdsskolan, Götlunda skola, Ladubackskolan, Stureskolan och Vasa gymnasiet har tillagningskök i samma byggnad. Huvudkomponenten till Nybyholmskolan tillagas på Gäddgårdskolan, tillbehör och salladsbuffé bereds i köket på plats.


Här kan du komma till startsidan för mat och måltider i skola och förskola

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: