Måltider i förskolan

Varje dag serveras frukost, lunch och mellanmål. Lunchen i förskolan är komplett, det vill säga innehåller en varmrätt, minst fyra råa och/eller tillagde grönsaker, bönor/linser, mjölk samt bröd med smörgåsmargarin.

 

Nyfiken på menyn? Här hittar du matsedeln!


Barn behöver mat regelbundet för att få i sig näring för att växa och utvecklas på rätt sätt. Hela kroppen fungerar bättre, och det är lättare att äta lagom mycket, om man äter regelbundet - frukost, lunch, middag och något mellanmål däremellan. För att få i sig alla näringsämnen kroppen behöver är det bra att äta varierat. Alla förskolor har fruktstund på förmiddagen.

 

Behov av specialkost? Här kan du läsa om hur du ansöker om specialkost i förskolan.

Maten är näringsrik, god och omväxlande

När det gäller mat är det lätt att stirra sig blind på enskilda näringsämnen och livsmedel, men eftersom allt hänger ihop är det viktigt att ha en helhetssyn.Tallriksmodellen är ett bra hjälpmedel.

 

Att bekanta sig med nya livsmedel innebär en blandning av nyfikenhet och misstänksamhet. Barn tycker oftast bäst om den mat som de känner till sedan tidigare. Det är därför viktigt att barnen får bekanta sig med många olika livsmedel, det vill säga göra okända livsmedel kända. Vi eftersträvar att erbjuda både kända, välbekanta livsmedel och utmana barnen med nya livsmedel, råvaror och maträtter som de kanske inte känner igen sedan tidigare.

Råvaror och livsmedel är av hög kvalitet

Vi ställer tydliga krav på livsmedel i upphandlingar, att inköpen av ekologiska produkter ska öka samt att vi planerar våra menyer och väljer produkter efter säsong. Även om vi vid upphandling inte kan ställa krav på närodlade råvaror, gör vi i  varje kök ett aktivt val att i första hand välja svenska råvaror. Det är riktlinjerna som avgör vilka livsmedel som ska serveras, men barnet som bestämmer hur mycket hon eller han vill äta av den mat som dukats fram.


Här kan du läsa riktlinjerna i sin helhet Pdf, 508.3 kB.


Minskat matsvinn innebär minskad miljöpåverkan och lägre kostnader. Detta skulle ge ekonomiskt utrymme exempelvis för att öka andelen ekologiska livsmedel, vilket skulle ge ytterligare miljöförbättringar.


Här kan du läsa mer om hur vi arbetar för hållbara måltider.

Måltidsmiljön är lugn, trivsam och integrerad

En måltid är mer än maten på tallriken. Måltiden omfattar exempelvis även rummet, sällskapet och stämningen. Med integrerad menas att måltiden är en del av och kan tas tillvara som en resurs i verksamheten, exempelvis i det pedagogiska arbetet. Chansen för att barnet ska tycka om maten ökar om man har trevligt tillsammans i en lugn miljö och kan prova med nyfikenhet och utan tvång.


Här kan du läsa mer om hur vi arbetar med måltidsmodellen.

Nyckelhålsmärkt mat är bra även för barn

Precis som vuxna äter barn för mycket mättat fett. Mjölk, ost och charkvaror, men även bakverk och godis, är de största källorna till mättat fett. Nyckelhålsmärkta livsmedel är magrare, innehåller mindre mättat fett, mindre socker och salt men mer fibrer än andra livsmedel av samma typ. Barn rekommenderas Nyckelhålsmärkt för att få bra balans mellan fett, mättat fett, kolhydrater och protein, inte för att de ska få i sig mindre energi. Magra barn kan behöva mer mat, inte mer mättat fett.

Vi arbetar för :

  • Frukt eller grönt vid varje måltid
  • Introduktion av baljväxter och frön succesivt i större utsträckning
  • Introduktion av fibrer och fullkorn i större utsträckning
  • Rätt fettkvalitet – mindre mättat fett till förmån för fett med högre andel fleromättade fetter.
  • Mindre rött kött och charkprodukter
  • Mindre salt
  • Mindre socker

På Livsmedelsverkets webplats finns mer information om bra måltider i förskolan.

Tillagningskök och mottagningskök i förskolan

Norrgården, Sörgården och Skogsgläntans förskolor har tillagningskök i samma byggnad. Till övriga förskolor tillagas maten på Gäddgårdskolan.

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: